נזקי מים ורטיבות הם נזקים שהתרחשו או מתרחשים כתוצאה מהנוכחות של מים, ובעוד שהגורמים לנוכחות מים עשויים להיות מגוונים, ברגע שהמים נוכחים הדבר יכול להיעשות בשתי צורות – רטיבות או הצפת מים.
ההצפה עשויה להיות בשלל מפלסים ולהימצא בחללים הממוקמים בגובה משתנה, וכך היקף הנזקים עשוי להיות די שונה ממקרה למקרה.
רטיבות עשויה לפגוע באלמנטים אדריכליים, ברכוש או בשניהם יחדיו, כאשר פגיעה בכל דבר עשויה לגרום לנזקים שונים.
באופן הזה מתקבלים מגוון נזקים המהווים תוצאה של נוכחות מים, ואלו העיקריים שבהם שמאי נזקי מים יכול להעריך עבורכם:
- עיוות חומרי מבנה: חומרי גלם רבים המשמשים למבנה הבית עשויים להיפגע, להתעוות ולבסוף להתפורר כתוצאה מהנוכחות של מים, ובעיקרם הקירות, הרצפה, התקרה, הטיח ואלמנטים שונים עשויים עץ.
- קורוזיה: נוכחות ממושכת של מים עשויה לגרום לחמצון של אלמנטים מתכתיים מסוימים וכך לגרום להם להחליד.
- בקטריות ופטריות: סביבות לחות מהוות בתי גידול אידאליים עבור בקטריות ופטריות, וכך הנוכחות של מים עשויה לעודד התפתחות של עובש ושל זיהום בקטריאלי אשר יוצרים סביבת מחייה לא בריאה ובעיות בנשימה.
- הרס רכוש: רכוש רב עשוי מחומרים אשר רגישים למים, שעשוי להתעוות עד שלא יהיה ניתן לשחזר אותו באמצעות ייבוש בלבד – ניירות, דפים ומסמכים מהווים את סוגי הרכוש המרכזיים שיפגעו כתוצאה ממים, אך גם כלי עץ, בדים וחומרים נוספים עשויים להיפגע.
- פגיעה במערכות חשמליות ומכשירים חשמליים: מים הם חומר מוליך חשמל, וכך הנוכחות שלהם במערכות חשמליות יכול לגרום לתקלות ואף להרס מוחלט של המערכת, ובמקרים קיצוניים עשוי להוות סכנה ממשית להתחשמלות או לקצר – נזקים שכאלה תקפים למערכות גדולות כמו מערכת המוליכה חשמל אל הבית, אך גם למערכות מוגבלות כמו מכשיר חשמלי בודד.
כיצד נזהה נזקי מים?
כאשר נזקי המים נוצרים כתוצאה מהצפה, לא צריך לדאוג שנפספס אותה – היא כבר תדאג לספק די מים ללא מקור ניקוז ראוי שיתריעו על הצורך לטפל בבעיה.
הצורך גובר בהערכת נזקי מים כאשר מדובר ברטיבות, שכן הנוכחות שלה אינה כה ברורה מאליה כמו זו של ההצפה, ולכן יש צורך בסימנים מקדימים שיסייעו בזיהוי הבעיה.
הנזקים שגורמים המים הם הדרגתיים, והם הולכים ומתגברים ככל שלא מטפלים בבעיה ומייבשים את המים הלא רצויים.
כך עשויים להיות סימנים רבים לנזקי מים, ומיד כאשר מתגלה אחד מהם יש לוודא שהוא אכן תוצאה של מים לא רצויים ולטפל בבעיה באופן מיידי. אלו הם הסימנים הכללים של נזקי המים:
- כתמים כהים: רטיבות באלמנטים אדריכליים כמו קירות, תקרה ומרצפות נראית כתמים על גבי האלמנטים – באם נמצאים כתמים בעלי גוון כהה יותר מן הצבע המקורי של הקיר, של המרצפות או של התקרה, יש לחשוד ברטיבות.
- התנפחות: אפקט נוסף נראה לעין שנגרם לאלמנטים האדריכליים כתוצאה מרטיבות הוא התנפחות – הקירות והתקרה הרטובים נוטים להתנפח במעט כתוצאה מהיותם ספוגים במים, וכאשר מזהים התנפחות שכזו יש לחשוד ברטיבות.
- ריחות לא נעימים: ריחות לא נעימים, של עובש או של ריקבון, הם ריחות של פטריות ושל גידולים בקטריאליים, ואלה מופיעים בסביבות לחות – באם ישנו חדר בבית אשר מדיף ריחות שכאלה, ייתכן שיש רטיבות בקירות שגורמת להתפתחות בקטריאלית ויש לטפל בה בהקדם.
- כתמים שחורים: בשלב מאוחר יותר של ההתפתחות הבקטריאלית, היא ממש תיראה לעין, והדבר מתגלה לרוב ככתמים שחורים על גבי הקירות והתקרה – במקרים כאלה יש להזדרז ולבדוק את הרטיבות במהירות שכן מדובר בשלב די מתקדם של הבעיה.
- פגיעה בבידוד תרמי: רטיבות גורמת לפגיעה במערכות הבידוד התרמי המצוי בקירות, והדבר מורגש כאשר יש קושי לחמם את הבית בחורף או לקרר אותו בקיץ – במקרים שכאלה יש לחשוד ברטיבות כגורם לבעיה, ולברר היטב האם אכן יש רטיבות.
- התקלפות צבע וטיח: המים גורמים לדבק שמדביק את הצבע ואת הטיח לקירות ולתקרה לאבד כושר, וכך הטיח והצבע יתחיל להתקלף – באם מתגלה התקלפות שכזו, יש לבדוק האם מדובר ברטיבות.
הגומרים העיקריים לנזקי המים
אלו הם הגורמים העיקריים היוצרים נזקי מים בבתים פרטיים, מבנים ציבוריים ועסקים :
נזקי צנרת
נזקי הצנרת מהווים חלק מרכזי בכלל נזקי המים, והם האחראים על רובם המוחלט.
מסיבה זו, ביטוח נזקי צנרת אינו תמיד נכלל בפוליסות הביטוח הבסיסיות, ויש להוסיף אותו כסעיף נוסף אשר עשוי להעלות את הפרמיה של הפוליסה.
ניתן לזהות את נזקי הצנרת באמצעות כל הסימנים שצוינו לעיל, כאשר רטיבות בקירות, בתקרה וברצפה אשר אינה נוצרת כתוצאה מנזילת מים מגוף הנמצא בתוך החלל – כמו נזילת מים מהמזגן – היא ככל הנראה תוצאה של בעיית צנרת.
הפוטנציאל ההרסני של נזקי הצנרת הוא גדול מכיוון שברגע שיש תקלה בצנרת, היא מבטיחה תדירות הולכות ועולה של מים אשר נוזלים אל הקירות או הרצפה.
זה כתוצאה מכך שהמים ממשיכים לזרום בצינורות הפגומים וכך ממשיכים לנזול החוצה, ואילו הנזילה גורמת להפרשי לחצים שיחד עם הרטיבות עצמה, יש בהם לגרום לנזק נוסף של הצינורות וכך להביא להגברת הזרימה.
כך, ניתן להסב תשומת לב לנקודות הבאות כדי שיהיה ניתן להבחין בנזקי צנרת עוד בשלבים המוקדמים:
- סימנים על הקירות: נזקים שמקורם בצנרת לרוב יופיעו באופן נראה לעין על הקירות, בצורת כתמי רטיבות, קירות נפוחים, התקלפויות צבע, כתמי עובש וכדומה.
- מתיחת סימנים: כאשר נזקי המים הם תוצאה של תקלה בצנרת, לאורך זמן הסימנים שהם משאירים אחריהם יופיעו לכל אורך הצנרת, כך שיהיה ניתן לראות את הכתמים והתקלפויות הצבע משרטטים את קווי המים על גבי הקירות.
- בניינים ישנים: יש לשים לב היטב לכל סימן מקדים לבעיית צנרת כאשר מדובר בבניין ישן – בניין ישן מכיל בו מערכת ישנה, שסיכוי הבלאי שלה גבוה יותר ולכן יש להקדיש לה יותר תשומת לב.
נזקי איטום והתעבות
נזקים שמקורם בבעיות באיטום של האלמנטים האדריכליים יכולים להיגרם בשתי דרכים – מים שחודרים מחוץ למבנה פנימה, ומים שחודרים מתוך המבנה אל האלמנטים האדריכליים שלו.
באופן הזה, נזקים שמקורם באיטום יכולים להיגרם כתוצאה ממים ממקור טבעי, כמו מי גשמים או משקעים אחרים, או כתוצאה ממים ממקור פנימי, כמו אדי מים, מזגן נוזל וכדומה.
כך, הגורמים העיקריים לנזקי מים כתוצאה מאיטום לקוי הם בעיות באלמנטים הבאים:
- קירות חיצוניים וגגות: כאשר יש בעיות באיטום בגגות חיצוניים ובגגות, המים עשויים לחדור פנימה, ומלבד מכך שהם עשויים לפגוע בקיר ובגג עצמו, הם עשויים לחלחל פנימה, לפגוע באלמנטים אדריכליים נוספים ואף להוביל לנזילות מים.
- מרפסות וחלונות: מרפסות וחלונות מהווים פתח ישיר לבית, ואם הדלתות והמסגרות שלהם אינם אטומים דיו, הם עשויים להביא לחדירת מי גשמים פנימה – הדבר עשוי לגרום להצפות, אך גם לחדירת מים לאלמנטים האדריכליים אשר יובילו לנזקי מים חמורים לאורך זמן.
- מרתפים: המפלס הנמוך של מרתפים הופכים אותם ליעד מושלם עבור מים, ולכן נדרש להם איטום יעיל ואיתן – בעיות באיטום הזה עלולות לגרום לרטיבות במרתף, ובאם אין לו ניקוז יעיל, אף להצפות.
- מים ממקורות פנימיים: פעמים רבות נשפכים מים בבית, אם כאירוע רגעי כמו כוס מים שנשפכת או מים שזולגים מאדם שיצא מהמקלחת, ואם כבעיה כרונית כמו מזגן דולף – בכל המקרים הללו, האיטום אמור למנוע מהמים לחדור אל הרצפה או אל הקירות, ואם האיטום כושל, ניתן לצפות שתתפתח בעיה של רטיבות.
- פתחי אוורור ואמצעי אוורור: פתחי אוורור עשויים להיות מקור לכניסת מים בימים גשומים, אך בעיה מרכזית יותר הטמונה בהם היא כאשר הם אינם מאפשרים אוורור ראוי בסביבות לחות – מטבחים וחדרי רחצה זקוקים לפתחי ואמצעי אוורור כדי לתת מוצא לאדי המים, מכיוון שבהיעדר מוצא שכזה הם יתעבו על גבי הקירות ולאורך זמן יגרמו לנזקים.
נזקי האיטום אינם תמיד מכוסים במלואם על ידי פוליסות ביטוח שונות – חלקם עשויים להיות מכוסים על ידי סעיפים שונים, כמו נזקי טבע עבור מי גשמים שחודרים פנימה, ואחרים עשויים להיות עמומים באופן שלא יוגדר במפורש האם הם מכוסים או לא על ידי הפוליסה.
לכן יש צורך לבדוק היטב מהם הנזקים אשר מכוסים על ידי הפוליסה ואילו סוגי נזקים נותרים ללא כיסוי.
בנוסף לכך, פוליסות ביטוח עשויות להתנות חלק מן הכיסויים באמצעי מיגון כלשהם – כך, כיסוי מפני מי גשמים יתקבל רק בתנאי שהחלונות והדלתות אטומים, או בתנאי שהדבר אירע בעת סערה.
לכן יש להכיר היטב את הנזקים הפוטנציאלים כתוצאה מבעיות איטום ולבדוק אילו מהם מכוסים על ידי הפוליסה.
מים כלואים
ההגדרה של מים כלואים היא הימלטות איטית מידי של מים – הדבר יכול להיגרם כתוצאה מהיעדר ניקוז לחלוטין, או ניקוז בעייתי נוכח כמות המים.
כך, מים כלואים עשויים להיות משולבים עם בעיה אחרת, כמו בעיית צנרת או בעיית איטום אשר גורמת לכמויות גדולות מידי של מים להיכנס מלכתחילה.
אך מים כלואים יכולים להיות גם תוצאה של אמצעי הניקוז בלבד, כאשר המים עשויים להגיע באופן תקין ובאופן מכוון, אך בשל בעיה בניקוז הם לא יוכלו לצאת.
כך מתקבל שהגורמים העיקריים למים כלואים הם הבאים:
- שיפועים שגויים: שיפועים שגויים של הרצפה במקום שחשוף למים עשוי למנוע מהמים להגיע לפתחי הניקוז המיועדים לו – הדבר עשוי להתרחש במרפסות החשופות למי גשמים, אך גם בכיורים, באגניות ובאדניות.
- היעדר פתחי ניקוז: היעדר של פתחי ניקוז יגרום כמובן להצטברות לא רצויה של מים, וכך לרוב היעדר שכזה יהיה רק במקומות בהם לא אמורים להיות מים מלכתחילה – כך שבעיה של היעדר פתחי ניקוז לרוב משולבת עם בעיה אחרת, כמו בעיית איטום או בעיית צנרת, אשר הביאה את המים למקום.
- סתימות: הנוכחות של פתחי ניקוז אינה מספיקה כדי לנקז את המים, יש צורך שהצינור המנקז יוכל להעביר דרכו את הזרימה הנדרשת של המים – סתימות, קטנות כגדולות, מונעות מן הניקוז לעבוד כראוי וכך המים עשויים להצטבר מהר מכפי שהם מספיקים להתנקז ולהביא לבעיה של מים כלואים.
כאשר המים הכלואים הם תוצאה של ניקוז איטי מידי ביחס לכמויות המים, תיווצר הצפה זמנית שלאחריה תישאר רטיבות שיש לטפל בה.
באם הם תוצאה של היעדר ניקוז לחלוטין, תיווצר הצפה קבועה שמהווה בעיה חמורה יותר.
הצפות זמניות וקבועות עשויות לגרום לשלל נזקים שחלקם דורשים טיפול מקיף יותר מניקוז המים ומייבוש החלל.
פוליסות ביטוח רבות מכסות מקרים של מים כלואים ושל הצפות, לרבות שיקום נזקי מים, אך יש לבדוק האם הפוליסה מציינת אילו התניות לגבי הכיסויים הללו.
במידה וביתכם או העסק שלכם סובל פגיעה עקב נזקי מים ואתם מבוטחים בגינם, חשוב לפנות לשירותי שמאי פרטי, אשר ידאג לזהות, לקטלג ולתמחר את כל הנזקים הרלוונטיים בצורה שתדאג לכם ולאינטרסים שלכם. דברו איתנו!