מהם הגורמים המרכזיים להצפות בבית ובעסק?
הפוטנציאל להצפות טמון בעיקרו בעובדה שכל מבנה כיום מצויד במערכות מים וביוב סבוכות ומורכבות, ואילו תקלה באחת המערכות הללו יכולה לגרור השלכות חמורות.
אך למרות שמערכות המים והביוב מהוות מקורות מים מרכזיים בסביבת הבית והעסק, הן לא היחידות – נוסף להם מקור המים הטבעי ביותר, מי גשם.
כך מתהווים להם שלושה גורמים מרכזיים להצפות:
- פיצוץ בצנרת: צנרת מים או ביוב מוזנחת, אשר כבר הופיע בה סדק שלא טופל משלל סיבות, עשויה להתפוצץ בסופו של דבר ולגרום להזרמה בקצב גבוה של מים לתוך המבנה עד שתיגרם הצפה.
- הצפת מי גשם: בית שאינו אטום מספיק עשוי להיות חשוף לכניסה של מי גשמים, ובהיעדר ניקוז בתוך הבית או העסק, מי הגשמים הללו יצטברו לכדי הצפה.
- תקלות שכנים: ההצפה יכולה להגיע פעמים רבות דווקא ממקור חיצוני, כאשר השכנים סובלים מהצפה או מבעיות בצנרות שלהם, ואלו גורמים בתורם להצפה גם בבית או בעסק שלנו.
נזקי ההצפה
קל לטעות ולחשוב שהצפה של הבית והעסק מסתכמים בכמה אביזרים רטובים שיש לייבש.
הצפות יכולות לגרור איתן נזקים משניים רבים ולגרום להרס רב לרכוש ולמבנה, ולכן יש להתייחס אליהן בכובד ראש ולטפל בהן מהר.
בין הנזקים העיקריים שנגרמים על ידי הצפות ניתן למנות את הבאים:
- הרס לרכוש: סוגי רכוש רבים אינם עמידים למים, ועשוי להיגרם להם נזק בלתי הפיך כתוצאה מההצפה או מהשהות הממושכת בחלל המוצף – זה עשוי להיות תוצאה של חומרי גלם רגישים למים המרכיבים את החפצים הללו, או של אופי אלקטרוני של החפצים.
- הרס לקירות ולמבנה: שלל האלמנטים האדריכליים עשויים לספוח אליהם את הלחות וכך לפתח רגישות מסוכנת – לפעמים הדבר דורש תיקון שמסתכם בייבוש פשוט, אך באם האלמנטים הללו חשופים לרטיבות לאורך זמן הם עשויים לפתח עיוותים שיידרשו החלפה.
- עובש ובית גידול בקטריאלי: לחות ומים עומדים מהווים קרקע פורייה לגידולים בקטריאליים ופטרייתיים – אלו יתפשטו ויגדלו ככל שההצפה תישאר זמן ארוך יותר ללא מענה, וגם לאחר ייבוש החלל עדיין ייתכנו שאריות של בקטריות.
נוכח כל התוצאות הללו חשוב לתת מענה מהיר במיוחד להצפות וגם לדאוג לטיפול מקיף ונכון כדי למנוע נזקים משניים.
להלן כל השלבים שיש לבצע כדי לטפל באופן מלא בהצפה:
שלב ראשון: שאיבה
השלב הראשון של הטיפול בהצפה הוא השאיבה של החלל המוצף.
המים העומדים לא רק מונעים מטיפול נקודתי בנזקים של ההצפה, אלא הם מהווים גם סכנה בשעת אמת כשלעצמם, כאשר הם מאפשרים גידול עובש ובקטריות בלתי רצויים.
שאיבת המים נעשית באמצעות משאבה ייעודית וכלים נוספים לטיפול במקרים שכאלה, כאשר רוב השירותים אשר מבצעים שאיבות עושים שימוש במשאיות שלמות שכוללות את כל הציוד הנדרש.
צוות מקצועי שיש לו מיומנות בשאיבת מבנים יוכל לדעת כיצד לנצל היטב את המבנה ההנדסי של החלל המוצף כדי לסלק את כל המים הנמצאים בו, וכך ישאיר אחריו חלל לח בלבד אך לא רטוב.
שלב שני: ייבוש
לאחר השאיבה של המים מהחלל המוצף, עדיין ניתן לצפות שתישאר לחות ורטיבות קלה בכל החלל – הן בחפצים השונים שמאכלסים אותו והן באלמנטים האדריכליים עצמם כמו קירות, רצפה, שטיחים וכדומה.
רוב הנזק שעשוי להיגרם לחלל כתוצאה מהמים העומדים עשוי להיגרם כך כתוצאה מהלחות בלבד, וכך השארת הלחות ללא טיפול מותירה את החלל חשוף לסכנות דומות.
הקירות עשויים להתנפח ולהתעוות, עובש עשוי להצטבר ובקטריות עשויות להופיע בלי ייבוש ראוי מקיף שיעלים כל זכר ללחות.
כדי לבצע זאת באופן נכון יש להשתמש בכלים מקצועיים אשר שואבים את כל הלחות שהצטברה בחלקיו השונים של המבנה ושל החפצים הנמצאים בו.
שלב שלישי: פינוי
כאשר כל החלל כבר יבש ניתן להתחיל במלאכת הפינוי ולהוציא את החפצים השונים הנמצאים בחלל כדי לאפשר לנקות אותו באופן חופשי.
במהלך פינוי החפצים יש לתת גם להם מענה בהתאם לרגישות שלהם ולנזק הנגרם להם.
למרבה הצער, יהיו חפצים רגישים למים שייגרמו להם נזקים בלתי הפיכים עד שלא יהיה ניתן לעשות דבר מלבד להיפטר מהם.
מהצד השני, עשויים להיות חפצים בעלי עמידות איתנה לחדירת מים, וכך בתום תהליך הייבוש הם יזדקקו אולי לניקוי תמציתי ויהיה ניתן להשתמש בהם שוב.
החפצים הבעייתיים ביותר הם אלו שנמצאים בין לבין – הם לא נהרסו לחלוטין, אך המים עדיין חדרו אליהם.
עשוי להיות צורך לתקן את החפצים הללו, אך יותר מכל, יש להעביר אותם לניקוי וחיטוי מקיפים, כדי לוודא שהלחות שהצטברה בהם לא השאירה אחריה בקטריות או מזיקים אחרים.
שלב רביעי: ניקוי וחיטוי
כמו שנדרש לנקות ולחטא את החפצים השונים שנרטבו במהלך ההצפה, כך יש צורך לנקות גם את החלל עצמו.
אך הניקיון לא יכול להסתכם רק בסילוק של מה שנראה לעין, כמו כתמים על הקירות, שכן הטיפול האמיתי צריך לגעת דווקא במה שאינו נראה לעין.
גם אם ההצפה פגעה במבנה רק לזמן קצר, היא עדיין הייתה יכולה להביא איתה בקטריות ופטריות לא רצויות – זאת במיוחד עם מקור ההצפה היה זרימה של מים מצינור מי ביוב, אך גם במקרים של הצפה כתוצאה מצנרת המים או ממי גשמים.
לכן יש צורך להשתמש בכלים מקצועיים לניקוי ולחיטוי אשר יבטיחו למחוק כל זכר למזיקים מסוג זה וישאירו אחריהם סביבה נקייה ובריאה.
שלב חמישי: תיקון ושיקום
לבסוף ניתן לפנות אל התיקון והשיקום של האלמנטים השונים שנפגעו בהצפה.
אלו יכולים להיות אלמנטים אדריכליים שנפגעו באופן בלתי הפיך כתוצאה מהרטיבות – קירות שהתנפחו באופן לא בריא, עץ שהתעוות – או הצינורות עצמם שהיו המקור להצפה.
כך, כל מקרה של הצפה עשוי לגרור איתו נזקים שונים ויש לטפל בהם בהתאם, תוך שיקום אלמנטים פגועים או אף פירוק והחלפה לחלוטין במקרים קיצוניים יותר.
מי משלם על כל זה?
נראה שכל אחד מהשלבים לטיפול בהצפה מצריך התערבות של חברה מקצועית כלשהי לביצוע העבודה.
ישנן חברות אשר עוסקות בכל ההיבטים של נזקי מים וכך יכולות לטפל בתהליך כולו, ואילו ישנן חברות שמתמקדות רק באחד משלבי התהליך וכך כדי לתקן את נזקי ההצפה במלואם יהיה צורך לשלב בין מספר חברות.
כך או אחרת, נראה שהטיפול בהצפה הפשוטה הזו דורש סכומי כסף הולכים ומצטברים, ונשאלת השאלה מי מתכוון לשלם על כל זה.
התשובה הטובה ביותר היא – חברת הביטוח.
פוליסות ביטוח רבות מכסות את התשלומים על תיקונים של נזקי הצפות וכך הן אלו שישלמו על התהליך כולו.
יתרה מכך, רוב חברות הביטוח מטפלות בבעיות הצפה באופן שגרתי, וכך הן עשויות לדאוג בעצמן ליצירת קשר עם אנשי המקצוע הרלוונטיים ולטפל בכל השלבים של תיקון נזקי ההצפה.
לכן הדבר הראשון שיש לעשות בעת הצפה הוא לפנות לחברת הביטוח, לדווח על ההצפה ולקבל מהם הדרכה ראשונית.
התנהלות נכונה מול חברת הביטוח
יש לזכור שההתנהלות מול חברת הביטוח עשויה להערים קשיים ולהיות מייגעת למדי.
ראשית כל, לא כל פוליסות הביטוח מכסות בעיות צנרת, וכך עשויה להיווצר בעיה בתשלום הפיצויים כאשר מקור ההצפה הוא בצנרת המים או הביוב.
בנוסף לכך, האינטרס העומד לנגד עיני חברת הביטוח הוא מזעור ההוצאות שלהם, וכך על אף שהם מחויבים לפצות את המבוטח על נזקי ההצפה, הם עשויים לנסות ולהתנער מנזקים מסוימים מתוך הטענה שההצפה היא לא זו שגרמה להם לנזק.
חשוב שלמבוטח יהיה איש מטעמו בעל סמכות שוות ערך לחברת הביטוח, כדי שיוכל לייצג את האינטרסים שלו.
אדם שכזה הוא שמאי ביטוח פרטי, אשר מתמחה בין השאר גם במקרי הצפה, יודע להעריך נכון את הנזקים שנגרמו כתוצאה מההצפה, ויוכל לסייע למבוטח לדרוש את מלוא הפיצוי מחברת הביטוח.
פוליסות הביטוח מכסות גם את ההוצאות על שמאי פרטי, כך שלכל מבוטח שסובל מהצפה בבית מומלץ לפנות גם לשמאי כדי להיעזר בו, וכך הוא יוכל לטפל בהצפה באופן הטוב ביותר.
פנו אלינו לקבלת מצוי מלא של זכויותיכם!