התנהלות בעל העסק לאחר השריפה – במידה והנכס מבוטח
התרחיש הראשון שנרצה לבחון הוא התרחיש בו הנכס היה מבוטח.
תחת תרחיש זה, על אף הביורוקרטיה וההתנהלות מול חברת הביטוח שעשויה להיות מייגעת, בעל העסק יכול לדעת שהוא יקבל את הפיצויים המגיעים לו ושההפסדים שלו יכוסו.
לכן מומלץ לכל בעל עסק לבטח את הנכס שלו מפני שריפות כך שיוכל להסיר דאגה מליבו ולדעת שיקבל פיצויים באם אכן תפרוץ שריפה.
להלן הפעולות שצריך לבצע מיד לאחר השריפה וכל ההיבטים הנוספים שצריך לדעת:
- פנייה לחברת הביטוח: מיד לאחר השריפה יש לפנות לחברת הביטוח בלי השהיות ולדווח עליה – חברת הביטוח תחקור את האירוע, ויש לשתף איתה פעולה.
- בירור טיב פוליסת הביטוח: פוליסות ביטוח נחלקות לכאלה אשר מכסות גם נזקים עקיפים וכאלה שמכסות רק נזקים ישירים – יש לבדוק איזו פוליסת ביטוח יש לנו, כדי שנוכל לדרוש את הפיצויים המתאימים לכך.
- נזקים עקיפים כתוצאה מעיכוב בתשלומי תגמולים: יש לציין שגם עבור פוליסות ביטוח שאינן מכסות נזקים עקיפים, ניתן לקבל פיצוי עבור נזקים עקיפים באם הם תוצאה של עיכוב בתשלומי הפיצויים מצד החברה המבטחת – במילים אחרות, אם נגרם נזק נוסף רק מפני שחברת הביטוח התמהמהה עם התשלום, עליה לכסות גם את הנזק הזה בכל מקרה.
- היעזרות בשמאי פרטי: באמצעות שמאי פרטי ניתן להבטיח שבין חוקרי האירוע יהיה גם מי שייצג את האינטרס שלנו, וכך לדאוג שאומדן הפיצויים אכן ישקף את הנזקים שנגרמו לנו ומגיעים לנו על פי הפוליסה.
- הגשת תביעת נזיקין: חברת הביטוח תנסה לברר את מקור השריפה, ואם היא תמצא מישהו לטפול בו את האשמה, כמו יצרן של מכשיר אשר עורר את השריפה או אדם פרטי שהצית בזדון או בשוגג את העסק, היא תבקש לתבוע אותו בתביעת נזיקין – אנו יכולים להצטרף לתביעה של חברת הביטוח, וכך לקבל גם אנחנו פיצויים נוספים מאותו אשם.
התנהלות בעל העסק לאחר השריפה – במידה והעסק אינו מבוטח
כאשר העסק אינו מבוטח, הבעיה כבר גדולה הרבה יותר.
למעט בשלושה תרחישים בודדים שבהם האחריות מוטלת על צד שלישי, חברת הביטוח היא הגוף היחיד שניתן לדרוש ממנו פיצויים על השריפה, ובהיעדר פוליסת ביטוח לא ניתן לקבל פיצויים כלל.
כך חשוב שכל בית עסק יהיה מבוטח מפני שריפות כדי להבטיח לא להגיע למצב שכזה, בו נזק רב נגרם ובעל העסק צריך לכסות את ההפסדים ללא סיוע כלל.
עם זאת, כפי שנאמר, ישנם מקרים יוצאי דופן ובהם בעל העסק אכן יוכל לדרוש פיצויים גם בהיעדר פוליסת ביטוח:
- ישנו אשם פרטי בשריפה: כאשר ניתן להצביע על אשם בשריפה, ניתן לתבוע אותו בתביעת נזיקין ולדרוש ממנו תשלומי פיצויים על הנזק שנגרם – אשם שכזה יכול להיות יצרן של מוצר אשר היווה את מקור השריפה, מפעיל מערכת אשר גרמה לשריפה או מצית שפעל בזדון או בשוגג.
- הצתה בפעולות איבה או במלחמה: כאשר השריפה היא תוצאה של פעולות איבה או של מלחמה, ניתן לתבוע את קרן מס רכוש לקבלת פיצויים – ניתן לתבוע את הקרן המדינית תוך אישור של המשטרה ובתמיכה של שמאי נזקים, ונטל ההוכחה מוטל על התובע.
- מדינת ישראל אחראית לשריפה: ניתן לטפול חלק מהאשמה או את מלואה כאשר השריפה לא נמנעה או לא כובתה בזמן כתוצאה מרשלנות של גופי המדינה השונים.
בכל מקרה של שריפה, כאשר ישנם גורמים האחראים על תשלום פיצויים בגין הנזק שנגרם, רצוי ומומלץ להיעזר בשירותיו של שמאי פרטי, אשר יבדוק ויעריך את הנזק שנגרם, כאשר לנגד עיניו עומדת טובתו של הלקוח ולא אינטרסים של הגורמים האחראים לתשלום הכספים. פנו אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני חינם.